De start is gemaakt!
Wat een ervaring was het om mijn eigen osteopathie praktijk te openen! Wat was het leuk om iedereen uit te mogen leggen wat ik nu als osteopaat anders ging doen vergeleken met toen ik werkte als algemeen fysiotherapeut! Keer op keer vertelde ik het vol enthousiasme, om uiteindelijk deze blog te schrijven om nog meer mensen te bereiken met de boodschap wat de osteopaat voor hen kan betekenen aan de hand van een voorbeeld:
Als snel na het openen van de osteopathie praktijk kwamen de eerste cliënten met rugklachten langs. Pijn in de rug is een veel voorkomende klacht. Factoren die hierin een rol kunnen spelen zijn: gebrek aan kracht, mobiliteitsverlies, een zittend beroep uitoefenen of zwaar fysiek werk doen. Maar heb je er ooit wel eens bij stilgestaan dat je buikorganen de oorzaak kunnen zijn van deze klachten? De buikorganen hechten zich namelijk via het buikvlies aan de voorzijde van de wervelkolom. Wanneer een of meerdere organen stug zijn, geeft dit bewegingsverlies in de rug met als resultaat pijn aan de achterzijde van de rug.
Rugklachten worden in de volksmond vaak heel mechanisch benaderd; mijn rug is niet recht, mijn wervel zit scheef enzovoorts. Echter wanneer rugklachten chronisch zijn, wordt de mechanische component steeds minder belangrijk. Als de rugklachten chronisch van aard zijn, raakt ons lichaam op neurologisch niveau overprikkelt. Deze overprikkeling vindt plaats via verschillende neurologische banen vanuit de spieren en het gewrichtskapsel, maar ook vanuit de organen. We corrigeren dus niet de spreekwoordelijke scheefstand van de rug, maar neutraliseren de neurologie op niveau, waardoor de pijn sensatie verandert. Een bijkomend voordeel is dat door het behandelen van de mobiliteit en de neurologie de doorbloeding van weefsel positief beïnvloed kan worden. Dit is belangrijk omdat bouw- en voedingsstoffen getransporteerd worden via het bloed en herstel processen zijn nu eenmaal afhankelijk van deze bouw- en voedingsstoffen.
Het lichaam is in staat om heel veel processen onbewust plaats te laten vinden. Gelukkig ook maar, want we hebben overdag al genoeg bewuste prikkels te verwerken. Je lichaam is de hele dag op zoek naar de juiste balans afhankelijk van wat jij aan het doen bent. Wanneer we sporten moeten onze spieren geactiveerd zijn, maar wanneer we net gegeten hebben heeft ons verteringstelsel de aandacht nodig. Het lichaam past zich aan, maar letten wij zelf nog wel op ons lichaam?
Een van mijn belangrijkste argumenten is dat je ook een beetje lief voor jezelf moet zijn. Dit houdt in dat je lichaam voor jou zorgt, maar zorg jij ook voor je lichaam?
Als behandelaar ben ik dus altijd bezig op de volgende vlakken: beweeglijkheid / mobiliteit, neurologie, doorbloeding, metabole processen, informeren en adviseren.
Het belangrijkste advies? Je kunt zelf een hoop doen om beter voor je lichaam te zorgen.
Mijn inziens zijn de hoofdpijlers waar je zelf mee aan de slag kunt gaan:
– Minder stress
– Voldoende beweging
– Gezonde voeding
– Voldoende sociaal contact
– Goede slaap
– Een gezonde omgeving
– Een positieve mindset
Hoe en waarom deze zaken zo belangrijk? Daar kom ik in de volgende blogs op terug!
Zijn er naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op of plan direct een afspraak.